CPT 92015: billing refraction (and why Medicare doesn't pay it)
The employer-side guide to refraction billing: Medicare's statutory exclusion, the GY modifier, why no ABN is required, setting the fee, and what Medicaid and vision plans do with 92015.
2026 Medicare Physician Fee Schedule (CMS)
Medicare status of 92015
Non-covered (status N)
Excluded even when performed in connection with an otherwise covered diagnosis or treatment (42 CFR 411.15(c))
Diagnosis changes it?
No
CMS ABN guidance, May 2025
ABN required?
No — voluntary notice optional
Statutorily excluded or not a Medicare benefit; refraction is CMS's example (CMS)
Claim modifier
GY
CPT 92015 reports a refraction, and Medicare never pays for one: the exclusion is statutory, the code carries status N on the 2026 Physician Fee Schedule, and no diagnosis changes it. Billing the line is its own small workflow — a GY modifier, no required ABN, a fee your practice sets and the patient hears first, and a separate check of each vision plan's rules.
What CPT 92015 is
CPT 92015 reports a refraction: determining the refractive state of the eye — the measurement a glasses or contact lens prescription comes from.
It reports as its own line on the claim, separate from the exam code that covers the visit itself.
The split matters because payers do not treat the two lines the same way.
Medicare is the sharpest edge.
CMS groups refractions with eyeglasses, contact lenses and eye examinations for prescribing, fitting or changing glasses in one exclusion, and that grouping decides how your front desk quotes a routine visit to a Medicare patient.
This page walks the rule and the workflow around it: why the exclusion exists, what notice the patient needs, where the fee comes from, and what other payers do with the code.
Why Medicare excludes refraction
The exclusion sits in federal regulation.
42 CFR 411.15(c) keeps out eye examinations for prescribing, fitting or changing glasses or contacts for refractive error, and refractive procedures "even when performed in connection with otherwise covered diagnosis or treatment."
CMS's Benefit Policy Manual (Chapter 16, section 90) states it operationally: eye refractions are excluded "by whatever practitioner and for whatever purpose performed," alongside eyeglasses, contact lenses and the exams that prescribe them.
The exclusion does not care who performs the refraction or why.
CMS applies it whether an ophthalmologist or an optometrist does the work, without regard to the reason — so a medical diagnosis on the visit does not turn 92015 into a covered service.
On the 2026 Medicare Physician Fee Schedule the code carries status N, which CMS defines as non-covered services.
There is no fee-schedule payment behind the line at all.
That is the split that matters at the front desk: the same visit can carry a covered exam and an uncovered refraction.
The routine-eye exclusion does not reach physicians' services furnished in conjunction with an eye disease such as glaucoma or cataracts — which is why a medically necessary exam can bill to Medicare while its refraction line still cannot.
The exam-side rules live in our guide to optometry billing and coding.
Status codes and coverage rules come from CMS's fee files and manuals and can change.
Confirm the current status of any code with CMS and your Medicare Administrative Contractor before you build a workflow on it.
ABN and patient notice: optional, not required
The mandatory Advance Beneficiary Notice (form CMS-R-131) exists for a different situation: services Medicare is expected to deny as not reasonable and necessary.
CMS's ABN guidance, updated May 2025, draws that line.
Refraction is not that case.
CMS does not require an ABN before providing a service Medicare never covers, so a statutorily excluded refraction needs no signed notice at all.
What a practice may do instead is give a voluntary notice as a courtesy.
It alerts the patient to their financial liability, does not change who owes the money, and does not need a signature.
Do not paper the whole schedule while you are at it.
CMS prohibits issuing ABNs routinely — blanket ABNs — outside listed exceptions: experimental services, services with statutory or NCD/LCD frequency limits, and services always denied as medically unnecessary.
The distinction has teeth on the mandatory track.
When a required ABN is missing, or your MAC finds the one on file invalid, CMS may hold the practice financially liable for the service — and the practice cannot then collect it from the patient.
None of that exposure sits under a refraction line, which is why the fee conversation below is a financial-policy task, not a notice-form task.
On the claim, the matching modifiers come from the same guidance: GY reports an item or service that is statutorily excluded or not a Medicare benefit — refraction is CMS's own example — and GX reports that a voluntary notice was issued.
GA and GZ belong to the reasonable-and-necessary track.
Setting a refraction fee
Start from what the fee is not: there is no Medicare allowance.
Status N means no fee-schedule payment exists for 92015, so there is no Medicare amount to write the charge against.
That makes the refraction fee a price your practice sets, like any other self-pay service.
Decide what the service costs the practice to deliver, set a listed charge, and hold it consistent from patient to patient.
Tell the patient before the visit.
A refraction charge that first appears on the receipt reads as a surprise; one quoted at scheduling and repeated at check-in gives the patient the same information twice.
If your practice uses the voluntary notice CMS allows, it doubles as that conversation in writing.
Folding the refraction fee into a posted financial policy does the same job for every patient, whether or not a notice form is involved.
Keep the charge visible as its own line on the estimate and the receipt.
Medicare patients can then see why the exam went to Medicare and the refraction did not — the split the exclusion creates, on paper where they can read it.
Where a payer contract or a state rule touches patient billing, confirm it with the payer or your advisor before you publish the policy.
Then make sure someone owns the line day to day: the script lives with your front desk and the modifier with your billing staff.
If the practice needs either, hiring for your optometry practice starts with one posting on a board that lists only eye care work.
Medicaid and vision plans
Medicare's rule is the only one this page can state with a citation, because other payers set their own 92015 policies and our research did not test them.
Treat "is refraction covered" as a per-payer question with a per-payer answer.
On Original Medicare claims the answer never changes: the refraction is the patient's to pay, reported with GY.
Medicare Advantage plans were not covered by our research, so check their refraction rules like any other plan's.
For everyone else, the plan's contract decides — whether refraction is a plan benefit, a patient charge, or bundled into a routine exam benefit.
The code set hints at the split.
The routine-exam codes S0620 and S0621 — a routine ophthalmological exam including refraction, in new- and established-patient versions — are status I on the Medicare fee schedule: not valid for Medicare, though some commercial and vision plans use them.
Which plans accept those codes was not confirmed by our research, so verify code acceptance with each payer rather than copying a list.
Medicaid was outside our research as well; ask your state Medicaid agency how it treats refraction rather than assuming Medicare's rule carries over.
Ask the plans you panel with to state their refraction and same-day medical-plus-routine rules in writing, and keep the answer with the contract.
The plan's own documents, not a colleague's memory, are the authority on its terms.
This page is employer information, not medical, licensing, legal, billing or coding advice; confirm refraction coverage, notice and modifier rules with CMS, your MAC and each payer before you bill.
Refraction 92015 billing cheat sheet
- CPT 92015 reports a refraction, on its own line, separate from the exam code.
- Refraction is never covered by Medicare — status N on the 2026 Physician Fee Schedule (CMS).
- The exclusion applies whatever the diagnosis and whoever performs the refraction, OD or MD (42 CFR 411.15(c); CMS).
- No ABN is required for a statutorily excluded service; a voluntary courtesy notice is optional and need not be signed (CMS).
- Blanket ABNs are prohibited — do not fold notices into the routine workflow (CMS).
- The claim modifier for a statutorily excluded service is GY; GX reports a voluntary notice (CMS).
- There is no Medicare allowance behind 92015 — the refraction fee is a price your practice sets and quotes before the visit.
- S0620 and S0621 are not valid for Medicare (CMS); other payers set their own refraction rules, so confirm each plan's manual.
Questions employers ask
Does Medicare ever cover refraction (CPT 92015)?
No. Refraction carries status N — non-covered — on the 2026 Medicare Physician Fee Schedule, and the exclusion is statutory: it applies by whatever practitioner and for whatever purpose performed, whether an ophthalmologist or an optometrist does the refraction. A medical diagnosis on the same visit does not make it covered, because the regulation excludes refractive procedures even in connection with an otherwise covered diagnosis or treatment.
Do you need an ABN before billing a refraction to a Medicare patient?
No. CMS requires the ABN (form CMS-R-131) for services expected to be denied as not reasonable and necessary — not for services Medicare never covers. Refraction is statutorily excluded, so an ABN is not required. A practice may give a voluntary courtesy notice instead; it need not be signed and does not change who is financially liable. Blanket ABNs across the schedule are prohibited.
What modifier do you use on a non-covered refraction claim?
GY. CMS's ABN guidance assigns modifier GY to an item or service that is statutorily excluded or not a Medicare benefit, with refraction as its example. If your practice issued the optional voluntary notice, GX reports that. GA and GZ sit on the other track, where a service is expected to be denied as not reasonable and necessary.
Can a medical diagnosis make a refraction covered?
No. 42 CFR 411.15(c) excludes refractive procedures even when performed in connection with otherwise covered diagnosis or treatment. The exam on the same visit can be a different story — the routine-eye exclusion does not reach physicians' services furnished in conjunction with an eye disease such as glaucoma or cataracts — but the refraction line stays non-covered.
How much should a practice charge for a refraction?
There is no Medicare amount to anchor to: status N means no fee-schedule payment exists for 92015. The fee is the practice's own listed price, set from what the service costs to deliver and quoted before the visit. Other payers set their own refraction rules, and our research did not benchmark refraction fees, so confirm each plan's terms rather than copying an industry number.
More hiring resources
Need a biller or front desk who owns this line?
Post your optometry billing or front desk opening on OptometryHires, where eye care office staff look for their next role.

